Vloeren
De houtsoorten die worden gebruikt, komen uit diverse windstreken en kunnen in tal van patronen worden gelegd, zoals strokenpatronen, blokpatronen, visgraatpatronen, mozaïekpatronen, speciale patronen en niet te vergeten de brede vloerdelen. Hieronder een overzicht van de diverse patronen.
Budget vloeren
Naast ons topsegment hebben wij ook zeer acceptabele budgetvloeren in het assortiment, tegen een zeer goede kwaliteit/prijsverhouding. Bijvoorbeeld een plankachtige eiken rustiek parketvloer in de breedte van 18 cm, die gelegd en afgewerkt maar € 75,- per m2 kost. Vraag naar onze verdere mogelijkheden en voorwaarden.
Heeft u vragen? Stuur een e-mail naar info@ambachtelijkparket.nl dan nemen wij contact met u op. Liever direct iemand aan de telefoon? Bel naar 0543-474544.
Vloerverwarming
Een parketvloer en vloerverwarming. Gaat dat samen?
Vloerverwarming kan tegenwoordig heel goed met parket, duoplanken, laminaat of pvc gecombineerd worden. Maar er zijn wel een aantal zaken waar rekening mee moet worden gehouden. Het is daarom van belang als vloerverwarming wordt gecombineerd met boven genoemde producten, dat u voor het begin van de nieuwbouw of renovatie van uw woning met de betrokken partijen zoals de aannemer, de installateur en het parket bedrijf overleg voert , zodat u niet voor onaangename verassingen komt te staan. We gaan de belangrijkste punten met u doornemen.
Vloerverwarming als bijverwarming.
Bijverwarming houd in dat er naast de vloerverwarming ook radiatoren of andere warmtebronnen aanwezig zijn. De vloerverwarming als bijverwarming kan als nadeel hebben dat de werking van het parket toeneemt. De oorzaak hiervan kan zijn dat de temperatuurschommelingen te hoog zijn. De kans op naadvorming en vervorming van het parket is groter.
Vloerverwarming als hoofdverwarming.
Hoofdverwarming houd in dat er geen of bijna geen andere warmtebronnen aanwezig zijn dan alleen de vloerverwarming. De maximale watertemperatuur van de vloerverwarming mag 35 graden zijn. Dit komt er over het algemeen op neer dat de temperatuur op de parketvloer gem. 21 graden zal zijn. Door de constante temperatuur van de vloerverwarming is de werking van het parket minder .
Zeer belangrijk is vooral om het opstookprotocol wat u van te voren van ons krijgt, goed doorneemt en opvolgt.
Niet alle houtsoorten zijn geschikt voor vloerverwarming/koeling. Met name beuken, maple/esdoorn en essen zijn werkingsgevoelige ( nerveuze ) houtsoorten. Wel geschikt zijn o.a. eiken, merbau, afzelia en kambala. De massa van het hout, dus de dikte en de breedte is ook van belang. Parket vloeren zijn zeer geschikt omdat deze in combinatie met een industrie mozaïek tussenvloer een lage warmteweerstand hebben. spaanplaat als tussenvloer is minder geschikt omdat het warmte langer vasthoud. De opbouw bestaat uit 6 of 9 mm tapis (massief hout) op een tussenvloer die niet dikker is als c.a. 8 mm. Ook dient de lijm geschikt te zijn voor vloerverwarming en vloerkoeling. Duoplanken, ook bekend als multiplanken en lamelplanken zijn ook geschikt voor vloerverwarming. Maar ook hiervoor gelden een paar regels. De totale dikte van de plank mag niet meer bedragen als 18 mm. en de breedte niet meer als 18 cm. Indien zwevend gelegd moet ook de tussenvloer geschikt zijn voor vloerverwarming. Toch zullen wij het advies geven om duoplanken rechtstreeks te verlijmen op de cementdekvloer om de werking tot het minimum te beperken. Massieve planken of dikke stroken van welke houtsoort dan ook zijn niet geschikt voor vloerverwarming!
Relatieve luchtvochtigheid
We gaan het nu hebben over de belangrijkste en misschien wel de bepalende factor: De relatieve luchtvochtigheid. Dit is de waterdamp die in de lucht zit en wordt in procenten uitgedrukt. De ideale r.l.v. ( relatieve luchtvochtigheid ) is gemiddeld 50-65 %. Bij deze luchtvochtigheid is het houtvocht percentage gemiddeld 9-12 %. Dat betekent dat er een goede balans is. Per woning kan de relatieve luchtvochtigheid nog wel eens verschillen. Dit heeft ook te maken met de isolatie/ventilatie van de woning, maar ook het stookgedrag draagt zijn deel hieraan bij. Grote temperatuurschommelingen van de vloerverwarming moeten worden vermeden. In de zomer kan de r.l.v. oplopen naar 85% of hoger. Het hout neemt het vocht op en zal gaan uitzetten. In de winter kan de r.l.v. zakken naar 30% of lager. De parketvloer verliest vocht en gaat dus krimpen waardoor naadvorming gaat ontstaan. Als er langdurig vochtverlies vanuit het hout blijft plaats vinden, kan de vloer gaan vervormen of zelfs onherstelbaar beschadigd raken. Meestal kan de r.l.v. tijdens de winter alleen maar d.m.v. luchtbevochtigers op pijl worden gehouden. Als de lucht weer vochtiger wordt zullen de krimpnaadjes ook weer verdwijnen en hoeft de lucht ook niet meer kunstmatig bevochtigt te worden. De luchtvochtigheid kunt u aflezen op een hygrometer. Om een betrouwbare waarde te kunnen aflezen mag de hygrometer niet bij een raam geplaatst worden.
Vochtgehalte en vochtpercentage
Hieronder ziet u een grafiek. De verticale lijn geeft het vochtgehalte van de parketvloer aan en de horizontale lijn geeft het vochtpercentage in de lucht aan. Als het vochtgehalte in het hout 10% is dan zal de relatieve luchtvochtigheid c.a. 55% moeten zijn. Deze grafiek laat zien dat het vochtgehalte van het hout altijd gekoppeld is aan de relatieve luchtvochtigheid. Grote afwijkingen hierin geeft aan dat het evenwichtsvochtgehalte is verstoord. De oorzaak van deze afwijking moet opgespoord en worden verholpen, anders kan dit leiden tot grote schade aan het houtwerk in uw woning, dus ook de parketvloer.
Heeft u vragen? Stuur een e-mail naar info@ambachtelijkparket.nl dan nemen wij contact met u op. Liever direct iemand aan de telefoon? Bel naar 0543-474544.